Vuit mesos de recollida de residus porta a porta

El balanç que en fa l’àrea de medi ambient és molt positiu i s’ha treballat dur per resoldre els problemes que han anat sorgint

Quan es va iniciar la campanya de recollida de residus porta a porta, durant el repartiment de contenidors, hi va haver un 96% dels habitatges que van venir a buscar el seu lot; aquest va ser un bon indicador que feia preveure una alta participació en el nou sistema.

Un canvi així no és fàcil i els problemes reals sorgeixen en començar. Al principi, els responsables de la recollida s’oblidaven d’alguns carrers i algun sector; algun dia el camió havia quedat ple i no havia pogut seguir; l’horari establert no es podia complir perquè s’havia d’acabar d’ajustar la ruta… Però després de vuit mesos, el servei ja s’ha estabilitzat. Encara queden detalls a solucionar i problemes a resoldre però tot són casos puntuals. La bona predisposició i la col·laboració de tots els veïns i veïnes ha fet que s’hagi anat millorant i hagin disminuït les incidències. Tot i això hem de seguir vetllant pel bon funcionament ja que és un sistema complex, però alhora molt efectiu i els resultats són molt bons.

Amb el nou sistema recollim cinc vegades més d’orgànica; els envasos, el paper-cartró i vidre també han augmentat, i per això hem passat del 60% de rebuig al voltant de 20% a l’actualitat.

Aquest fet provoca que hi hagi una disminució molt destacada de tones entrades a l’abocador, un augment molt important de la quantitat i la qualitat de residus reciclables i, per tant, que se’n faci una valoració econòmica més gran. Gràcies a això, podem dir que ara a Porqueres i a una part de Camós es recicla el 80% de tots els residus, mentre que amb l’antic sistema el percentatge era del
40%. Ara hem passat a ser el tercer municipi que més recicla de tot Catalunya.

Bona predisposició de tothom

Això és possible gràcies a la implicació i a la bona predisposició de tots els que participeu de la recollida, i la vostra col·laboració és imprescindible perquè puguem allargar la vida útil de l’abocador i en definitiva conservar els recursos i espais naturals dels quals gaudim i disminuir la contaminació.

La recollida porta a porta permet saber quina participació té cada habitatge amb el sistema, i són dades que després d’un any utilitzarem per establir una taxa d’escombraries més justa. Ara per ara podem dir que de tots els cubells que vam repartir, un 84% dels habitatges participen activament. Recordem que aquest any hi ha hagut una disminució entre 7 i 8 euros a tothom.

Kg PAP Porqueres Camos_PAGINA WEB