El campanar de l’església de Sant Romà de Miànigues recupera la campana després de 81 anys

La campana s’inaugurarà durant la Festa de Sant Llop, el 3 de setembre Miànigues, 25 de maig de 2017.- El campanar de l’església de Sant Romà de Miànigues (Pla de l’Estany) recuperarà el setembre vinent la seva campana, després de 81 anys. Un cop aconseguit el finançament necessari, aportat per l’Ajuntament de Porqueres, el Bisbat de Girona i la recol·lecta de la Festa de Sant Llop, els veïns del poble i el Projecte Sonora han iniciat una campanya per tal d’escollir-ne el nom.
Fa 81 anys que a Miànigues no se sent el repicar de campanes. Amb l’esclat de la Guerra civil el juliol de 1936 van ser moltes les esglésies que van patir la fúria iconoclasta de grups revolucionaris moguts per la idea que la religió era un estigma social que calia extirpar. Una de les accions que van dur a terme va ser perseguir i destruir les imatges i símbols religiosos: les campanes van formar part d’aquestes accions en la majoria de les esglésies comarcals, i la de Sant Romà de Miànigues va ser una d’elles. La tardor de 1936, un grup d’homes la van desfer del jou que la sostenia i la van estimbar des de dalt del campanar. Probablement, va acabar fosa per fabricar munició. Els anys després de finalitzar la guerra eren temps de pobresa i a Sant Romà, com en moltes altres esglésies,
van col·locar al campanar una senzilla llanta de roda de camió, que va tocar puntualment durant molts anys.
Des de fa tres anys, veïns del poble i el Projecte Sonora han engegat el projecte de recuperar la campana. Una iniciativa que ha comptat amb una recol·lecta durant la Festa de Sant Llop i a la qual ara s’hi han sumat el Bisbat de Girona i l’Ajuntament de Porqueres.
Amb seu suport, finalment s’ha aconseguit el finançament necessari per la seva construcció i instal·lació.
Produïda per l’empresa Rifer Rocafer, la campana està composta d’un 78% de coure i d’un 22% d’estany. Fa 64 cm de diàmetre i pesa 150 kg. La previsió és que s’instal·li durant el mes d’agost per tal d’inaugurar-la el diumenge 3 de setembre, a la Festa de Sant Llop.
Aquest serà un dels actes d’una festa amb una llarga trajectòria i que en els últims 4 anys s’organitza entre els veïns i el Projecte Sonora, amb el suport de l’Ajuntament de Porqueres. L’objectiu és apropar aquesta celebració al màxim nombre de persones, amb activitats per a totes les edats, entre les quals cal destacar concerts d’artistes com Núria
Graham, Mazoni, Carles Belda & Joan Garriga, Roger Mas, Joan Colomo, Cobla Bisbal Jove, i Xavi Lozano, entre d’altres, que ja han passat per aquest escenari. Durant la festa d’enguany també es presentarà el fulletó informatiu sobre la campana, redactat per l’historiador Miquel Rustullet.
Procés participatiu
Els responsables de la recuperació de la campana han iniciat una campanya per tal que entre tots els veïns del poble s’esculli el nom que ha de dur. Les 16 propostes han estat proposades pels mateixos mianeguencs i ara caldrà votar per decidir quin nom lluirà la campana gravat a la seva superfície. Aquesta campanya s’iniciarà el dijous 25 de maig i finalitzarà el dijous 1 de juny. Les persones que hi vulguin participar poden fer-ho a través d’aquest enllaç: https://doodle.com/poll/wx4s3rbccisst396 o al Facebook de la Festa de Sant Llop de Miànigues.