Personatges il·lustres

saderraMANEL SADERRA I PUIGFERRER

Tortellà 1908 — Porqueres 2000

Puigferrer, com se’l coneixia per diferenciar-lo del seu germà gran Josep ,Saderra ha esdevingut un dels compositors més estimats del món de la sardana, tant per la qualitat de les seves composicions, com pel seu caràcter planer i afable. La seva sardana més coneguda, Somni, sempre encapçala qualsevol enquesta o classificació de les millors sardanes de la història.

Music gironí per excel·lència, sempre va estar lligat a la seva terra (Banyoles i la seva comarca) d’on mai es mogué. Estudià, com els músics de cobla de l’època, amb el seu germà gran Josep (es portaven 25 anys) i s’incorporà de seguida com a trompetista en formacions diverses. El 1930 entrà a la Principal de Banyoles i després de la guerra, a l’orquestra Bolero, de la qual fou arranjador principal.

Després d’una primera etapa com a compositor, en la qual apareixen les seves obres mestres (els anys 40), viu un llarg període en el qual compon molt poc, fins que durant els anys 70 comença a acceptar encàrrecs i crea noves peces interessants. El seu estil és descriptiu i expressionista en moltes ocasions, i utilitza, igual que Conrad Saló, recursos harmònics procedents de la música moderna. L’acceptació massiva de la seva obra per part de balladors, melòmans i crítics és motivada per la inspiració de les seves melodies, la bona construcció i els efectes musicals que aconseguia de la cobla