Turisme

Activitats familiars any 2019

l’àrea de Turisme presenta propostes de les activitats que es podran dur a terme en els propers mesos a la població i que estan relacionades amb la natura, la gastronomia i la cultura. en concret, les propostes són les següents:

  • DE L’ESTANY A LES ESTUNES

Diumenge 25 d’agost a les 11:00h. Camp de futbol Nou del Banyoles

Fent una tranquil·la passejada, podrem descobrir el procés de formació de l’estany de Banyoles i el seu funcionament hidrogeològic, les particularitats dels estanyols Montalt i el perquè dels laberint de roca que formen les Estunes.

Preu: Gratuït amb reserva prèvia

Durada: 2,5 hores

Màxim 25 persones

Edat: A partir de 6 anys

Més informació: Oficina de Turisme de l’Estany – Telèfon 972 58 34 70 – turisme@ajbanyoles.org

Realitza l’activitat: Escola de Natura

  • AUTO VISITA GIMCANA – BAIXADOR DE MATA

Diumenge 25 d’agost a les 11:00h. Baixador de mata

” Vine a descobrir el verdader Tren Pinxo a una de les seves parades, el Baixador de Mata. Gràcies a aquest espai viatjarem al passat mitjançant una activitat lúdica i participativa en que coneixerem els secrets del trenet més famós del territori i de la gent que hi va conviure.

Passatgers al tren! ”

Preu: Gratuït amb reserva prèvia.

Màxim  25 persones

Edat: A partir de 4 anys

Més informació: Oficina de Turisme de l’Estany – Telèfon 972 58 34 70 – turisme@ajbanyoles.org

Realitza l’activitat: Atzagaia

Baixador de mata (1)

  • EL MÓN DE LES CIGONYES

Diumenge 29 de setembre, a les 11:00h.

Us proposem una passejada per descobrir la nova llacuna del costat de l’Estany que és l’hàbitat de fauna molt diversa, especialment d’aus d’aiguamoll com les cigonyes. Explicarem un bonica història, la de la reintroducció de les cigonyes i, tot jugant i experimentant, coneixerem a fons aquest animal tan singular.

Punt de trobada: Camp de futbol nou del Banyoles

Preu: Gratuït

Durada: 2 hores

Màxim 25 persones

Edat: A partir de 4 anys

Més informació: Oficina de Turisme de l’Estany – Telèfon 972 58 34 70

Realitza l’activitat: Escola de Natura

niu cigonyes foto Limnos

  • L’ENIGME DEL BOSC DE LES GOGES

Diumenge 13 d’octubre a les 11 h. Les Estunes.

Les goges us proposen un joc de pistes per descobrir en família Les Estunes d’una manera molt divertida. Per grups haureu de solucionar proves, fer recerques pel bosc, contestar preguntes i resoldre enigmes. Us hi animeu?

Preu: Gratuït

Durada: 2hores

Màxim: 25 persones

Edat: A partir de 4 anys

Punt de trobada: Aparcament de Les Estunes

Més informació: Oficina de Turisme de l’Estany – Telèfon 972 58 34 70 – turisme@ajbanyoles.org

Realitza l’activitat: Escola de Natura

DSCF5083

  • VIU EL RIU – Descoberta del Riu en família!

Diumenge 24 de novembre a les 11:00h. A la Font Salt Dalmau (Porqueres – Camós)

Us convidem a fer una passejada per gaudir del bosc de ribera i descobrir gorgs, salts d’aigua, rentadors, fonts i coves. Cercarem rastres, observarem éssers vius i ens fixarem en els petits invertebrats de l’aigua, els quals ens ajudaran a determinar-ne la qualitat.

Preu: Gratuït

Durada: 2 hores

Màxim 25 persones

Edat: Activitat familiar amb infants a partir de 4 anys

Més informació: Oficina de Turisme de l’Estany – Telèfon 972 58 34 70 – turisme@ajbanyoles.org

  • EN BLAUET I EL RETORN DELS AIGUAMOLLS

Diumenge 1 de desembre a les 11:00h. Can Morgat (aparcament)
Ocells com en camallarga i també altres animals necessiten llacunes i aiguamolls per poder viure. en Blauet farà tot el possible per recuperar aquests espais que amb el temps s’havien anat perdent. Explicarem el conte amb titelles, farem jocs, observarem i experimentarem.

Punt de trobada: Aparcament de Can Morgat

Preu: Gratuït

Durada: 2 hores

Màxim 25 persones

Edat: A partir de 4 anys

Més informació: Oficina de Turisme de l’Estany – Telèfon 972 58 34 70

Realitza l’activitat: Escola de Natura

petita

Bosc de Can Ginebreda

Benvinguts al bosc de Can ginebreda.

Per més informació fes clic www.canginebreda.cat

Bosc Can Ginebreda (1) f116_2 f160_1f122_4

tríptic_Can_Ginebreda

L'Estany i Can Morgat

Aigües tranquil·les de colors canviants segons el temps; vegetació diversa i frondosa amb canyissos, jonqueres i arbres de ribera que donen vida a molta varietat d’animals: ànecs, martinets, peixos, amfibis…

Els voltants de l’Estany tenen una atracció especial: el verd contrasta amb el blau, la planura de l’aigua amb les muntanyes que de lluny mig l’envolten; serenor, bellesa…

Tot plegat ofereix tantes sensacions com possibilitats de participar-hi: caminar, contemplar, pescar, pensar, córrer …

Per a cada moment, per a cada situació i per a cada època de l’any els paratges de l’Estany són estimulants i acollidors.

70736656

Les Estunes

El paratge de les Estunes és un espai de gran valor natural i així ho revela la seva declaració com a geòtop, espai d’interès geològic, i la inclusió en el PEIM.

És un dels racons més particulars del municipi de Porqueres: les baumes i les esquerdes de travertí; els roures i les alzines esponeroses; la bella llegenda de les Goges, el silenci tallant i l’ombra fresca, les heures enfiladisses i els cants discrets dels ocells conviden a una passejada tranquil·la i plena de la pau del lloc.

Les goges, aloges o dones d’aigua, segons les llegendes, el tenien com a lloc de la seva preferència i hi feien gresca o bé hi filaven tota la nit.

Diuen que en nits serenes algú encara sent els seus cants i, de lluny, es pot veure la resplendor de les seves festes.

Palaus de fades / boscos amb petja humana

És un bosc amb petja humana. Un verdader bosc encantat: la natura hi ha posat els elements i les formes, l’imaginari popular l’ha fet seu amb llegendes i altres referències a un passat d’oficis i formes de vida molt properes a la natura. El bosc de les Tunes, que amb els anys i l’ús de la paraula va derivar a Estunes, forma part del municipi de Porqueres, a tocar de Banyoles. És un dels paratges més singulars de l’Estany.

Documents del segle XIII ja en parlen. La vegetació, centenària, ha crescut sobre dipòsits de travertins, aquestes roques valorades per escultors i artesans de la pedra. Roques que, en aquest lloc estrany i com a efecte de terratrèmols prehistòrics, s’han obert en escletxes immenses que formen coves i passadissos (alguns són galeries de 30 metres de llarg) que conviden a entrar-hi. Compte amb els ratpenats, no els agrada que els molestin. La vegetació és espessa i els arbres, alzines i roures de fins a 20 metres d’altura, dibuixen una formes realment suggeridores. Per a la gent de la zona, que hi passeja des de sempre, no hi ha cap dubte: les Estunes són el palau de les fades.

A les Estunes sabreu com eren els boscos del país abans de ser desforestats per fer carbó i per guanyar terres de conreu. Tot i mantenir-se com fa segles, és un bosc viscut que ha registrat la petja humana, un espai social que ha deixat un nom per a cada arbre en funció de les activitats que s’hi feien. I així, les alzines de la Premsa són al costat d’unes obertures rocoses on encaixaven la premsa del raïm i les olives. Al roure del Reposador, hi descansaven en jornades de camp caloroses i dures. Al roure del Llenyer, hi apilaven les branques d’esporgar les oliveres. A la bauma del Paller, hi guardaven les bales de palla. I a la del Pobre del Flabiol, durant anys hi va viure un sense sostre. Seguiu qualsevol dels dos itineraris del bosc de les Estunes, estigueu atents a les indicacions i als personatges fantàstics que encara hi habiten… o així ho assegura l’imaginari de la zona.

Dolces i malvades
Verdaguer, en el seu poema Canigó, anomena goges a les dones d’aigua o nimfes. A Banyoles també reben aquest nom. De llargues cabelleres, són éssers eteris que viuen als palaus rocosos de les Estunes. Millor no apropar-s’hi: la seva bellesa pot resultar fatal.

Com anar-hi: De Girona a Banyoles per la C-66.Tot seguit a Banyoles, preneu la GI-524 direcció Mieres. A 3 km, hi ha una desviació a mà dreta cap a les Estunes. Deixeu el cotxe a l’aparcament; hi ha dues rutes pel bosc senyalitzades. També es pot deixar el cotxe a Banyoles, vora l’Estany, i anar a peu fins a les Estunes…

76889291

Santa Maria de Porqueres

L’església és una joia del romànic del segle XII que ha arribat fins als nostres dies amb poques modificacions. Va ser declarada Monument Nacional el 3 de juny de 1931.

És d’una sola nau, amb volta de canó i absis semicircular. La nau se separa del presbiteri amb un arc triomfal, arc toral que es recolza damunt dues grans columnes amb capitells molt ben esculpits amb motius religiosos que tallen bruscament l’austeritat interior. L’absis té tres absidioles semicirculars i també hi ha dues capelles laterals.

L’església de Santa Maria està situada sobre un turonet lleugerament elevat, a la banda est de l’estany, una zona estratègicament escollida pels primers pobladors per evitar les inundacions.

Des de l’any 906 que ja consta documentalment; l’actual església va ser consagrada el 5 d’abril de 1182 pel bisbe de Girona, Ramon Guisall (o Orusall), a la qual va donar els delmes i primícies dels fidels, un cementiri de 30 passes i la va delimitar. Temple i cementiri quedaren sota la protecció de la “Pau i la Treva de Déu”. La sagrera la formava el circuit de 30 passes al voltant dels edificis on s’estava salvaguardat de tota violència. Els anys 1957-1960 van efectuar-se les últimes reformes, amb les quals es va substituir l’antic campanar quadrat per l’actual i es va restaurar la primitiva volta.

A diferència de moltes esglésies romàniques, Santa Maria de Porqueres té la virtut de cridar-nos l’atenció tant vista des de la portalada principal com des de la banda nord-est, venint pel costat de l’estany, on llueix l’absis amb els grossos i ben tallats carreus. Encara que exteriorment no es veuen, l’absis té absidioles encaixades en les seves gruixudes parets, que podrem observar des de l’interior de l’església. Els dos llorers i els lledoners conformen un espai ple de naturalitat. L’esvelt campanar d’espadanya sembla com si quedés emmarcat per l’espessor de fons dels boscos de sobre l’estany.1-33-81-332-56

Baixador de Mata

La recuperació de l’antic baixador de Mata, juntament amb la reconstrucció d’un vagó de passatgers, no té altra finalitat que la de recordar aquell tren de vagons “cosits i apedaçats” que ens va enllaçar amb Girona des de 1926 fins a 1956 i perpetuar-ne la memòria.

Inauguració del Baixador de Mata – Desembre 2009

Baixador de mata (3)Baixador de mata (1)Baixador de mata (2)Baixador de mata

Dolmen de Porqueres

És l’únic dolmen conegut actualment al terme municipal de Porqueres.

És al mig del bosc, al costat dret de la carretera que mena a la urbanització de Puig Surís.

Quan se’n va fer l’excavació no va aparèixer cap resta arqueològica.

El túmul que originàriament cobria el dolmen avui en dia encara és visible. Totes les lloses són de sorrenca local.

Cal assenyalar que en aquest mateix lloc s’hi van descobrir també alguns estris de cacera i altres de conreu que permeten suposar l’assentament d’una població agrícola de caçadors en aquesta zona.8289

Platja d'Espolla

Les aigües subterrànies que alimenten aquest estany formen part del mateix sistema lacustre de Banyoles, i aquesta intermitència és deguda a la major altitud, 50 m, respecte a l’Estany de Banyoles.

Segons l’època de l’any podem trobar-lo ple o buit.

Té unes dimensions de 360 m de llargada per 145 m d’amplada.

L’estany d’Espolla età alimentat per un conjunt de surgències intermitents que es comporten com un sobreeixidor, d’un sistema càrstic de circulació d’aigües subterrànies. La platja s’omple en els períodes més plujosos, generalment a la tardor i la primavera. L’estanyol desborda les aigües cap al Fluvià i supera un desnivell de més de 80 m.

En el fons de la platja afloren dipòsits travertínics amb una potència t’entra 4 i 6 m. Aquests es troben recoberts d’una manera discontínua per un sól rogenc del tipus terra rossa, típics dels indrets calcaris.

S’hi coneixen un total de 110 espècies d’animals aquàtics, però la que és realment coneguda és el Triops cancriformes, un crustaci primitiu ja existent en el triàsic, es a dir fa uns 200 milions d’anys. Actualment és una espècie protegida a Catalunya.

La titularitat d’aquest espai és compartida entre Fontcoberta i Porqueres perquè el límit entre els dos municipis se situa, justament, al mig de l’estany.

Com arribar-hi: prenem la carretera GI-524 en direcció a Crespià i, passat el poble de Melianta, a mà esquerra, trobem l’estany intermitent d’Espolla.

Rutes

RUTA impremta

Itinerari 1

Durada itinerari: 3 h 50 min
Dificultat: baixa

Estanyol del Vilar – església de Santa Maria de Porquers – Usall – platja d’Espolla – coves de Serinyà – església de Sant Miquel Sesvinyes – estanyol del Vilar

itinerari_1

RUTA 2 impremta

Itinerari 2

Durada Itinerari: 3 h 15 min
Dificultat: mitjana

Estanyol del Vilar – Torrentmal – el Casot – Creu de Rodeja – font de Brenys – Matamala – Sant Patllari – can Llotir – estanyol del Vilar

itinerari_2

RUTA 3 impremta

Itinerari 3

Durada Itinerari: 1 h 45 min
Dificultat: mitjana

Pujarnol – les Comes – serrat de Can Camós – el Mirador – Sant Patllari – puig Cabrit – collet de Pujarnol – camí de Missa – Pujarnol

itinerari_3

RUTA 4 impremta

Itinerari 4

Durada Itinerari: 2 h
Dificultat: baixa

Estanyol del Vilar – font Pudosa Miànigues- l’Estanyell – veïnat de can Pigem – can Llepard – estanyol del Vilar

itinerari_4

Oficina d'Informació turística

3-6

El Punt d’informació turística de Porqueres, està ubicat al costat de l’església de Santa Maria de Porqueres.

HORARIS:

Del 24 al 30 de juny i de l’1 a l’11 de Setembre:

Dissabtes, diumenges i festius de de 10h a 14h

Juliol i agost:

De dimecres a diumenge i festius de 10h a 14h