Residus

Telèfon d'incidències del porta a porta

cercle_info_tel incidències

Oficina d’informació del Porta a porta, telèfon d’incidències 637403668 en horari de 9h – 17h

Correu electrònic: portaaporta@porqueres.cat

Nou Sistema de Recollida Selectiva de Residus: El Porta a Porta

La recollida selectiva porta a porta (PaP) consisteix en lliurar els residus al servei municipal de recollida davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció  (rebuig, FORM –orgànica-, vidre, envasos i paper i cartró).

Els resultats de recollida selectiva assolits en aquests municipis són en general superiors, en general se situen entre el 60 i el 85% de recollida selectiva.  I a la meitat d’impropis generats d’un 8% a un 16% FORM. Molt superior al 40 % actual de Porqueres.

A Catalunya, des de l’any 2000 s’ha anat implantant progressivament el sistema de recollida de residus porta a porta i actualment ja són més de 120 els municipis que el tenen implanta.

Per més informació podeu visualitzar aquest vídeo explicatiu, realitzat per l’Associació de municipis catalans per a la recollida del porta a porta.

Kit-contendiors web

El Porta a Porta a Porqueres

web - porta a porta

S’implantarà el servei del porta a porta a Porqueres, el divendres 16 de febrer de 2018.

Aquest sistema es realitzarà al nucli urbà de Mata-Les Pedreres, Miànigues, Prat Dallas-Prat Roig, camí Sant Patllari, Cal Germà i urbanització de Caselles Davall. Els disseminats realitzaran la recollida a través de Àrees d’Aportació de Residus però amb control d’accés.

L’usuari haurà de deixar el cubell d’escombraries davant de casa seva, del residu que correspongui aquell dia, abans de les 21.00 h, i recollir-lo a l’endemà. Es recolliran tots els residus a excepció del vidre que s’haurà de dipositar en el contenidor de vidre situat a la via pública.

calendari porta a porta

Orgànica: dll, dj i Dss; Envasos: Dts i Div; Paper: Dcres; Rebuig: Dcres. Tèxtil sanitari: diari excepte diu.

Calendari Porta a Porta any 2018

Magnètic nevera

Cartell difusió

imatge_vídeo_pap,jpg

Vídeo de l’Entrevista de Banyoles Tv a Jordi Burch, regidor de medi Ambient.

Preguntes freqüents

imatge_preguntes_freqüents

 • Quants cubells són? 3 cubells: orgànica, paper/cartró- envasos i rebuig.
 • Quines mides tenen els cubells? El d’orgànica 20l (tindreu un de7 litres per a la cuina i un de 20l per treure’l per a la recollida), rebuig 20 l i envasos i paper de 30 o 40l, s’ha de determinar, depenent del que opini la gent que li pot anar millor.
 • Hem de pagar els cubells o els subministra l’Ajuntament? Els subministrarà l’ajuntament sense cost, informarà dels dies i llocs de recollida.
 • Els cubells els recolliran a la porta de casa? Sí, haureu de triar el lloc que considereu més bo, que no dificulti el pas per la vorera i que sigui de fàcil accés pels treballadors de l’empresa de recollida.
 • Els residus que separem a casa, llavors es reciclen? Els residus de reciclatge no es barregen, van per separat, al seu destí: planta de reciclatge (envasos/paper-cartró), planta compostatge (orgànica, verd), excepte el rebuig que va a l’abocador. El reciclatge permet un retorn de diners que s’inverteixen en el mateix servei perquè no sigui tant costós la recollida de tots els residus per separat. Si es barregessin això no seria possible.
 • Què fem si un dia no ens hi cab tot en el cubell? Podeu treure’ls amb una bossa a part i posar-lo al costat del cubell el dia que toca i se us recollirà tot junt. Per dates concretes, com festes de Nadal, l’ajuntament estudiarà amb l’empresa posar reforços puntuals de contenidors de paper/cartró i envasos al carrer, en llocs estratègics.
 • Aquest nou sistema de recollida ens augmentarà la taxa de recollida de residus? Segons l’estudi econòmic es preveu que la taxa de l’any que bé, sigui més baixa al voltant d’uns 7-8€, ja que es preveu que al reciclar més hi hagi més retorn, tot i que el servei de recollida és més elevat. L’objectiu és augmentar el reciclatge i, de retruc, que disminueixi la taxa.
 • On hem de dipositar els residus tèxtil sanitari (bolquers i compreses)? s’hauran de treure amb una bossa a part la qual haurà d’estar identificada amb un adhesiu, facilitat per l’ajuntament i  es recolliran diàriament (excepte diumenge). Si és molt sovint, podreu utilitzar un cubell propi identificat amb l’adhesiu i dipositar diàriament la bossa.
 • Hi haurà recollida de voluminosos, trastos vells, electrodomèstics? S’establirà un dia al mes, la gent podrà deixar-los davant de casa i hauran de trucar prèviament per donar adreça. No obstant, diàriament poden portar-los a la minideixalleria municipal o a la deixalleria comarcal.
 • Si desapareixen tots els contenidors, inclòs el de residu verd, on podem portar les restes del jardí i de poda? L’ajuntament facilitarà uns sacs de ràfia de 80l aprox. On hi podreu dipositar les restes vegetals del jardí o hort, sempre que siguin herbàcies i com a màxim poda d’arbustives, no s’accepta el residu llenyós que aquest ha d’anar a la minideixalleria municipal o a la deixalleria comarcal. Els que produïu poca quantitat, podeu passar-ho juntament amb l’orgànica
 • Què passa si no traiem l’orgànica perquè disposem de compostador? Absolutament res, al contrari, és una pràctica més sostenible ja que us autogestioneu el vostre propi residu orgànic. L’ajuntament disposa d’un llistat d’habitatges que realitzeu el compostatge per fer comprovacions.
 • Què passa si un dia hem de marxar i tenim residus i no els podem deixar a la via pública? Podeu portar-los a la minideixalleria, allà hi hauran tots els cubells, a excepció del de rebuig.

Campanya Informativa

El divendres 16 de febrer comença el porta a porta a #Porqueres, vine a buscar el teu lot.

📅 Del 10 al 17 de febrer.

De dilluns a divendres de 10 a 13:30 h i de 16:30 a 21 h
Dissabte de 10 a 13:30 h i de 16:30 a 20:00 h

🚩 Centre Cívic de Porqueres

Kit-contendiors web

web - porta a porta

jornades_civic_instagram_xarxes

JORNADES DE PRESENTACIÓ DEL NOU MODEL

🌳 A finals de gener de 2018 s’implantarà el porta a porta com a nou sistema de selecció i recollida de residus al municipi de Porqueres i part del municipi de Camós.
Per tal que aquest canvi sigui un èxit cal que tots coneguem tots els detalls del nou sistema i ens hi impliquem des del primer dia.

Què farem abans del canvi? 👇
👉 Dissabte 25 de novembre a les 11h al Centre Cívic: Jornades de presentació del nou model: Us explicarem casos propers d’èxit i el funcionament del nou servei, i resoldrem tots els dubtes que puguin sorgir

Primera jornada de presentació del porta a porta a Porqueres i Camós amb la participació dels Ajuntament de Vilablareix i Ajuntament de Celrà presentant els seus models d’èxit!

Jornada 25 11

👉 Dissabte 16 de desembre a les 11h al Centre Cívic: El nostre porta a porta

SETMANA DE LA RECOLLIDA D’ENVASOS A LES ESCOLES

Del 27 de novembre a l’1 de desembre

Porteu els vostres envasos lleugers a l’escola l’Entorn i l’escola el Frigolet i l’Ajuntament abonarà a les escoles l’import real que obtindrà el municipi per la valorització d’aquests residus.

L’import aconseguit es destinarà a abaratir les colònies dels nens i nenes de 6è o a material escolar

Per tal de facilitar la recollida i agilitzar el pesatge és important que porteu els envasos dins d’una bossa de plàstic.

Recollida d’envasos del 27/12 a l’1/12:

De 8:30 a 9h

De 12:15 a 12:45h

de 14:30 a 15h

De 16:15 a 16:45h

A l’escola el Frigolet es podran dur els envasos en horari escolar i també durant la setmana abans.

porta a portaIMG-20171130-WA0009Setmana-envasos-web

Entrega de Xecs a les escoles

El passat dimecres 6 de desembre, a la Fira d’hivern, l’alcalde Francesc Castañer i el regidor de medi ambient, Jordi Burch, van fer entrega dels xecs per valor de 256,17€ a l’escola L’Entorn i 57,63€ a l’escola El Frigolet, en concepte de la setmana de recollida d’envasos a les escoles.
Moltes gràcies per la vostra participació!

campanya_escoles_residus

CAMPANYA DE REUNIONS

Des de l’Ajuntament de Porqueres estem plantejant un nou model de recollida de residus (porta a porta) i ens agradaria convidar-vos a la reunió
convocada, segons el sector que tingueu. Us explicarem de primera mà els motius que ens han portat a plantejar aquest canvi, així com les varies
opcions que queden per decidir i també poder contestar i aclarir tots aquells dubtes que tingueu respecte el nou model de recollida de residus.
Per qualsevol dubte us podeu adreçar al correu de participaciociutadana@porqueres.cat o al telèfon de l’Ajuntament 972 57 01 02.

Podeu tenir el plànol de les zones amb pdf

Mapa Zones Porqueres2

Això on va?

Punt orgànic          coses-orgànica   Imatge orgànic

Punt Envasos       coses_envasos     Imatge Envasos

Punt paper i cartró         coses_paper i cartró             Imatge paper i cartró

Punt vidre           coses-vidre            Imatge vidre

Punt resta              coses_resta               Imatge resta

Per a més informació consultar aquest enllaç www.residuonvas.cat

app residus    Descarrega’t l’APP de residu, on vas? en el següent enllaç

Compostatge Casolà

compostador

Si estàs interessat en adquirir un compostador, envia mail a participaciociutadana@porqueres.cat. Quan tinguem un grup de gent interessada realitzarem una xerrada on s’expliqui com realitzar el compost a partir de les restes de la cuina i del jardí de casa i us subvencionarem el compostador.

Consulta el manual de com fer compost.

Deixalleries

Diapositiva 1

DEIXALLERIA COMARCAL (Puigpalter)

Fes clíc aquí per saber els horaris, residus que hi pots portar, etc. …

Resultats de la recollida de residus

ANY 2017

RESIDU TONES
REBUIG 1115,10
RECICLATGE 722,10
Paper-cartró 113,20
Envasos 118,00
vidre 97,70
FORM (orgànica) 393,20
Verd 255,10
Deixalleria 72,06

Actualment Porqueres està reciclant el 43% dels seus residus (un dels municipis que més recicla a la comarca).

La tendència és disminuir l’entrada de residus de rebuig (no reciclatge) a l’abocador.

evolució abocament rebuig 2017

Resultat de l'enquesta en línia

RESULTATS DE L’ENQUESTA REALITZADA DURANT LA CAMPANYA INFORMATIVA: (237 respostes)

Pregunta 1: Quin contenidor trobes més adequat per als envasos?

Microsoft Word - resultat enquestes v2

Pregunta 2: Estaries disposat a adquirir un contenidor de 120L per paper i envasos, i només treure’l al carrer el dia que toca quan estigui ple?

Microsoft Word - resultat enquestes v2

Pregunta 3: La fracció orgànica ha de ser lliurada en bosses compostables, com preferiu adquirir-les?

Microsoft Word - resultat enquestes v2

Pregunta 4: Es preveu mantenir el contenidor de vidre al carrer, què fem?

Microsoft Word - resultat enquestes v2

Pregunta 5: Respecte l’horari de la minideixalleria, quin seria el que millor s’adaptaria a les teves necessitats?

Microsoft Word - resultat enquestes v2

Us podeu descarregar el pdf de l’enquesta

Com es realitzarà la recollida de residus dels habitatges disseminats?

contenidorsxíndex

Saps com es realitzarà la recollida de residus dels habitatges disseminats amb el porta a porta? 👇

Els habitatges més allunyats de la trama urbana, atès que no arriba el servei de porta a porta, poden dipositar els seus residus, prèviament separats, en els contenidors corresponents situats a l’àrea d’aportació de residus controlada més pròxima (Puig Surís, Cal Germà, Caselles d’Avall i Usall)

Per accedir a aquesta àrea serà mitjançant el tecleig d’un número, lligat a l’habitatge, en el cas de les àrees de Puig Surís i Usall, i mitjançant clau, per Caselles d’Avall i Cal Germà.

Si esteu interessats en adquirir el següent material: un conjunt de bosses de ràfia per separar els residus reciclables, el cubell de l’orgànica –si no en disposeu-, així com bosses compostables, podeu passar per les oficines de l’Ajuntament a buscar-ho, a partir del dilluns 12 de febrer.